Chat with us, powered by LiveChat

Ervaar semi-autonoom rijden: meld je aan voor een rit met Volvo

Steeds meer automodellen worden standaard uitgerust met functies die de rijtaak overnemen. Rijinstructeurs die willen ervaren hoe het is om zo’n semi-zelfrijdende auto te besturen, kunnen zich aanmelden voor een testrit met Volvo tijdens de Lesauto Testdag op 18 september 2017. Volvo is aanwezig met onder meer de S90 en de XC60.

Het thema van de Lesauto Testdag 2017 is ‘Rijschool van de Toekomst’. Deelnemers van de Lesauto Testdag kunnen potentiële lesauto’s testen, stands bezoeken op de beursvloer en workshops bijwonen. Daarnaast kunnen ze zelf ervaren hoe het is om in een auto te rijden met rijondersteunende systemen. Volvo stelt hiervoor twee modellen beschikbaar: de S90 en XC60, die meerdere functies hebben om de rijtaak te ondersteunen.

Ontwikkeling zelfrijdende auto

Wereldwijd werken bedrijven aan de ontwikkeling van autonoom rijden. Er worden zelfs voertuigen geproduceerd die geen stuur meer hebben. De tijd dat we achterin de auto met een kop koffie onze mail kunnen doornemen, lijkt echter nog nog ver weg. Al is het maar omdat de wetgeving dit nog niet toelaat.

In het Verdrag van Wenen uit 1968 staat bijvoorbeeld nog dat elk voertuig een bestuurder moet hebben, en dat de bestuurder zijn handen aan het stuur moet hebben. “De juridische bodem voor volledig autonoom rijden is er dus nog niet”, vertelt Rob Hoving namens Volvo. “Ook op het gebied van verzekeringen moet nog veel worden bepaald: wie is de verantwoordelijke bij een ongeval, de autofabrikant of de inzittende?”

Pilot Assist

“Wel zien we al de eerste stappen van autonoom rijden op de weg. De Volvo’s S90 en XC60 hebben meerdere functies die dit mogelijk maken. Ze zijn hiervoor uitgerust met een radar, infrarood, een camera en gps”, vertelt Hoving. Een van de functies is bijvoorbeeld de Pilot Assist. De bestuurder stelt het gewenste tijdsverschil in ten opzichte van de voorligger. De auto tast af waar de voorligger en de zijmarkeringen van de weg zich bevinden. Het vooraf ingestelde tijdsverschil wordt aangehouden via automatische aanpassing van de snelheid, terwijl de stuurhulp helpt om de auto binnen de rijstrookmarkeringen te houden. De omgeving wordt door camera’s, radar en sensoren constant gescand.

Adaptive Cruise Control is hierbij een continue ondersteunend systeem. De auto past steeds de snelheid aan, zodat er een veilige afstand wordt bewaard tot langzamere voertuigen. De automobilist kiest de gewenste snelheid en de volgafstand tot de voorligger.

Maak kans op een testrit

Rijinstructeurs die geregistreerd zijn voor de Lesauto Testdag en graag een proefrit willen maken in een van de semi-autonome modellen van Volvo, kunnen zich hiervoor aanmelden en daarbij de gewenste tijd selecteren. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Nog niet geregistreerd voor de Lesauto Testdag? Ga dan naar de registratiepagina en laat je gegevens achter. De Lesauto Testdag vindt 18 september plaats in en rond het Nationaal Militair Museum op voormalig vliegbasis Soesterberg.

Volvo S90

Meer nieuws

Vlog Vincent Everts over innovatie op Lesauto Testdag 2017

Trendwatcher en video blogger Vincent Everts maakte tijdens de Lesauto Testdag op 18 september twee vlogs over innovatie binnen de rijschoolbranche. Samen met rijschoolhouder Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool uit Utrecht ging hij zowel de auto’s als de beurs af, op zoek naar de laatste innovaties in de sector.

Bekijk het fotoalbum van de Lesauto Testdag 2017

We kunnen terugkijken op een geslaagde editie van de Lesauto Testdag: een recordaantal bezoekers, zo’n honderd auto’s om te testen, een drukbezochte beurs en interessante workshops. Het jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche werd opnieuw gehouden bij het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg. Benieuwd naar een sfeerimpressie? Bekijk hier het fotoalbum.

Geslaagde recordeditie voor Lesauto Testdag

De Lesauto Testdag beleefde maandag een recordeditie met maar liefst 900 aanwezigen. Het was de zesde keer dat dit jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche werd georganiseerd. Rijinstructeurs hebben in totaal 423 testritten afgelegd, met keuze uit zo’n honderd auto’s. Daarnaast werden zowel de Rijschoolbeurs als de workshops druk bezocht.  De Lesauto Testdag werd voor de… Lees verder ›