Chat with us, powered by LiveChat

Rijschooldebat Lesauto Testdag: ‘We moeten nu doorpakken’

“Het spel gaat nu pas beginnen”, zegt FAM-voorzitter Ruud Rutten tijdens een debat van de branchevoorzitters bij de Lesauto Testdag over de ontwikkelingen over de rijschoolbranche. Hij doelt op het gezamenlijk startdocument dat de FAM samen met de twee andere brancheorganisaties BOVAG Rijscholen en VRB eerder deze maand heeft gemaakt als input voor de Tweede Kamer.

Rutten reageert op de kritiek van onder meer rijschoolhouders en opleidingsinstituten, die lieten weten dat ze graag betrokken waren geweest bij de totstandkoming van het document. Niet terecht, vindt hij. De politiek heeft de brancheorganisaties gevraagd om in kaart te brengen wat er mis is in de sector en wat er anders zou moeten, in de aanloop naar de behandeling in de Tweede Kamer van het wetsvoorstel voor de herziening van de WRM (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). “We moeten het samen doen. Er is nog geen besluit genomen. Het is een opening om aan tafel te gaan.” De brancheorganisaties gaan de plannen nog voorleggen aan hun achterban. Rutten vroeg daarom om de steun van alle leden en alle andere partijen die gebaat zijn bij verbeteringen in de branche.

Doorpakken

De FAM-voorzitter heeft goede hoop dat het startdocument gaat leiden tot de verbeteringen waar de branche al zo lang aan werkt. “We staan aan de vooravond van verandering. Mijn vader zei vijftig jaar geleden: er verandert nooit niks in de branche. Nu denk ik: we zijn er nog nooit zo dicht bij geweest, maar we moeten wel doorpakken.” Mocht de gewenste aanpassing van de WRM onverhoopt weer tot een nieuwe vertraging leiden, dan is Rutten bereid om die accepteren. “Liever een goede WRM neerzetten met de cruciale punten erin, dan nu snel erdoorheen jassen.”

De kwaliteit van de rijopleiding moet omhoog en de WRM moet aangepast worden, daar zijn niet alleen de brancheorganisaties, maar ook de aanwezige rijschoolhouders en rijinstructeurs het volmondig mee eens, zo bleek uit hun reacties. Tijdens het debat mocht het publiek meestemmen over een aantal stellingen die ze voorgelegd kregen.

Beide fronten

De opleiding van de rijinstructeurs moet verbeterd worden, maar ook de bijscholing laat soms te wensen over. “We krijgen veel klachten over bijscholing waar instructeurs niets leren. Dat moet anders. Soms denk ik zelf ook bij zo’n cursus: ik had vandaag beter aan het zwembad kunnen zitten”, zegt VRB-voorzitter Peter van Neck. Op beide fronten moet de kwaliteit omhoog, zowel die van de nascholing als die van de opleiding voor nieuwe instructeurs.

Dat kan de branche niet alleen, daarvoor is politieke actie nodig, benadrukt Rutten, die verantwoordelijk minister Schultz van Haegen verwijt weinig belangstelling te hebben voor de problemen waar de sector mee kamp. “We krijgen steeds te horen: de branche moet het maar oplossen, maar het gaat wel om verkeersveiligheid en de bescherming van kinderen.” Ook vindt Rutten dat rijschoolhouders die niet capabel zijn als onderneming te makkelijk een eigen bedrijf kunnen beginnen. “Weet waar je aan begint”, zou hij ze willen voorhouden.

Wisselende geluiden

Dat het weer beter gaat met de economie, merken nog niet alle rijschoolhouders. Ongeveer de helft van de rijschoolhouders en rijinstructeurs bij het rijschooldebat zegt dat het beter gaat met hun bedrijf dan een paar jaar geleden. Voor de andere helft gaat dat niet op. Ook de branchevoorzitters horen wisselende geluiden. Peter van Neck, zelf actief in de regio Rotterdam, ervaart zelf geen verbetering en hoort ook geen positieve signalen van collega’s. Daarentegen zijn FAM-voorzitter Rutten (actief in de regio Roermond en Venlo) en Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, (actief in de regio Utrecht), een stuk positiever.

Dat maar een klein deel van rijschoolhouders lid is van een brancheorganisatie, blijft de branchevoorzitters een doorn in het oog. Dat bleek weer eens toen een rijschoolhouder tijdens het debat liet weten daar geen behoefte aan te hebben. Hij dopte zijn eigen boontjes wel, zo zei de man. Frank Hoornenborg hekelde het ‘free riders-gedrag’ van zijn collega’s. “Het verbaast me dat zo veel rijscholen geen lid zijn. Met meer leden sta je sterker. Het moet niet zo zijn dat wij als brancheorganisaties alleen de kastanjes uit het vuur halen. Ik zou iedereen willen oproepen: sluit je aan, dan gaan wij aan de slag.”

Yvonne Ton

Meer nieuws

Vlog Vincent Everts over innovatie op Lesauto Testdag 2017

Trendwatcher en video blogger Vincent Everts maakte tijdens de Lesauto Testdag op 18 september twee vlogs over innovatie binnen de rijschoolbranche. Samen met rijschoolhouder Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool uit Utrecht ging hij zowel de auto’s als de beurs af, op zoek naar de laatste innovaties in de sector.

Bekijk het fotoalbum van de Lesauto Testdag 2017

We kunnen terugkijken op een geslaagde editie van de Lesauto Testdag: een recordaantal bezoekers, zo’n honderd auto’s om te testen, een drukbezochte beurs en interessante workshops. Het jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche werd opnieuw gehouden bij het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg. Benieuwd naar een sfeerimpressie? Bekijk hier het fotoalbum.

Geslaagde recordeditie voor Lesauto Testdag

De Lesauto Testdag beleefde maandag een recordeditie met maar liefst 900 aanwezigen. Het was de zesde keer dat dit jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche werd georganiseerd. Rijinstructeurs hebben in totaal 423 testritten afgelegd, met keuze uit zo’n honderd auto’s. Daarnaast werden zowel de Rijschoolbeurs als de workshops druk bezocht.  De Lesauto Testdag werd voor de… Lees verder ›